Is SEO nog steeds belangrijk? Ja ... en hier zijn 14 redenen waarom.

do, 22/06/2017 - 10:07
Christian Pické
SEO is nog steeds belangrijk

Wanneer je artikels leest over SEO (Search Engine Optimization) vind je altijd wel een marketing expert die beweert dat SEO niet langer efficiënt is. Anderen zeggen dat deze manier om bezoekers naar je website te trekken voorbijgestreefd is of dat het niet meer de moeite loont om je tijd te steken in SEO en dat het tijd is om te focussen op andere manieren om bezoekers op je website te krijgen.

Wanneer je naar het huidige online marketing landschap kijkt, dan zie we wel al jaren dat SEO voortdurend wijzigt. Sommige methoden welke heel efficiënt waren, werken vandaag niet meer. Google past zijn algoritmen voortdurend aan waardoor veel websitebouwers op het vlak van SEO met hun hoofd tegen de muur lopen. Mijn bevindingen zijn dat de wijzigingen bij Google vaak niet aan de essentie van goede SEO raken. Meestal past Google gewoon zijn eigen richtlijnen wat strenger toe. En af en toe sneuvelt inderdaad een techniek waar vroeger waarde aan gehecht werd, maar waarvan de relevantie op een bepaald moment afneemt of zelfs helemaal verdwijnt.

Websitebouwers en SEO-specialisten welke de richtlijnen van Google op het vlak van SEO nauw ter harte nemen, ondervinden geen nadelige gevolgen wanneer de algoritmen bij Google worden aangepast. Integendeel zelfs. Wanneer je bereid bent om aanpassingen aan te brengen waar nodig en om ten allen tijde de richtlijnen van Google te volgen, dan scoor je nog steeds hoge toppen bij de zoekmachines. Neem je tijd, wees geduldig en volhardend.

Ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat veel websitebouwers en marketeers beweren dat SEO niet belangrijk is, omdat ze deze materie niet beheersen. Ik zie veel, weliswaar heel mooie, websites waar niets onder de motorkap ziet op het vlak van SEO. Zelfs websites welke de technische capaciteiten bevatten om het iets of wat te kunnen maken bij Google, ontbreken vaak de meest elementaire onderdelen om te voldoen aan de richtlijnen van Google. Vaak is het voor deze websitebouwers gemakkelijk om tegen hun klant te zeggen "SEO is niet belangrijk", dan om te moeten toegeven dat ze niet weten hoe het moet.

Met SEO en goeie posities in Google bereik je die groep van potentiële klanten die zelf actief op zoek zijn naar producten of diensten. De ondernemingen welke met hun website op pagina 1 staan, en liefst nog binnen de top 5, maken het meeste kans om nieuwe klanten te verwerven. Diezelfde groep mensen kan je ook bereiken via Google Adwords. Maar de kost per klik ligt daar veel hoger dan bij een goede SEO-campagne en bovendien ligt de kwaliteit van bezoekers via Google Adwords vaak een pak lager. Ik zie daarbij vaak bouncepercentages van 60 à 80% (het aantal bezoekers welke slechts 1 pagina van je website bekijkt), in tegenstelling tot bouncepercentages tussen de 35 en de 40% bij de natuurlijke zoekresultaten.

Op dit ogenblik is SEO nog steeds de meest efficiënte manier voor lokale ondernemingen om een zeer gericht doelpubliek naar hun website te krijgen met een enorme return on investment.

We nemen even een kijkje naar 14 redenen waarom SEO nog steeds de belangrijkste online marketingtechniek is.

1. SEO werkt!

Zelfs met alle Google updates, welke websites er meer en meer toe aanzetten om kwalitatieve, unieke inhoud te bieden, is SEO nog steeds belangrijk om deze inhoud op een correcte manier aan Google aan te bieden. Het is zelfs zo dat deze kwalitatieve inhoud een zegen is voor SEO. Je hebt immers voldoende tekstmateriaal om de pagina op een correcte manier te optimaliseren en om op bepaalde trefwoorden te mikken om de pagina hoog in Google te krijgen. Zoals vaak wordt uitgeroepen: "Content is King!". Inhoud is en blijft belangrijk.

2. SEO is betaalbaar

Daar waar andere online marketing methoden gemakkelijk toe te passen zijn en een meer directe impact hebben, zijn ze ook een pak duurder. Bij Google Adwords betaal je tegenwoordig al gauw 1€ à 1,5€ per klik, terwijl ook de prijzen voor Facebook Advertenties beginnen op te lopen (0,20€ to 1€ per klik). In vergelijking daarmee kost SEO je 0,10€ tot 0,05€ per klik. Ik heb een klant waarbij een klik zelfs slechts 0,006€ kost. Hoe efficiënter de SEO werkt, hoe kleiner de kost per klik. Facebook advertenties spreken trouwens een totaal ander doelpubliek aan. 

3. SEO verhoogt je geloofwaardigheid

Wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar een lokale dienst of product en jouw onderneming staat daarbij op de 1ste plaats in Google, dan verhoogt dat meteen hun geloof in jouw onderneming. Aan de andere kant trekken potentiële klanten de kwaliteit van jouw diensten in twijfel wanneer ze je niet kunnen vinden in Google.

4. Door geen SEO te gebruiken verlies je je posities in Google

Ja, je leest het goed. Hoe goed de inhoud van de website ook is, door deze niet op de correcte manier aan Google te presenteren, zal deze niet geïndexeerd worden en wordt de website niet weergegeven in de zoekresultaten van Google. Wanneer je website niet mee groeit met de voortdurend veranderende algoritmes van Google, verslechteren de posities van je website zienderogen voor je het zelf beseft.

5. Mobiel zoeken wint aan belang

Meer dan een kwart tot de helft van de zoekopdrachten bij Google gebeurt via een mobiele telefoon of tablet. Naar schatting zijn nauwelijks 60% van de websites aangepast om optimaal in de mobiele zoekresultaten van Google te verschijnen. Ondernemingen waarbij de mobiele SEO wel in orde is nemen daardoor een enorme voorsprong op hun concurrenten.

6. Gebruik je SEO als een marketing tool

Door onderzoek te doen naar de juiste trefwoorden om op je website te gebruiken, krijg je ook meer inzicht in wat er leeft bij jouw potentiële klanten. Je ontdekt waar ze naar op zoek zijn, wat hun specifieke problemen zijn en hoe jouw onderneming daar een oplossing kan voor bieden.

7. SEO bezorgt je een enorme ROI

Hoewel het de eerste maanden lijkt dat je er geen cent aan verdient hebt, biedt SEO een van de meest consistente en meest belangrijke ROI's in vergelijking met andere marketingmethoden. Een studie van brafton.com wijst uit dat 70% van de bedrijven welke een correcte SEO-campagne voeren, hun marktaandeel op een stabiele manier hebben vergroot.

8. SEO vergt na het eerste jaar veel minder inspanningen

De initiële inspanningen voor SEO zijn heel groot. Alle pagina's moeten worden aangepakt, er moet extra inhoud worden toegevoegd met bepaalde doelstellingen voor ogen en je moet voortdurend bijsturen. Eens je een solide basis gelegd hebt, kan je er nog jaren de vruchten van plukken op het vlak van je online marketing.

seo bezoekersaantallen

Zolang je een online marketing strategie volgt en frisse inhoud aflevert welke zijn mannetje kan staan tegenover de concurrentie, kan je topposities in Google verwachten voor bepaalde trefwoorden, zelfs jaren nadat deze inhoud werd gepubliceerd.

9. SEO is gemakkelijk uit te besteden

SEO is een specialisatie op zich. Er zijn 2 belangrijke elementen welke een rol spelen. Het eerste element is het leveren van goede inhoud voor de website en het presenteren van die inhoud op de correcte manier, volgens de richtlijnen van Google. Het tweede element is de achterliggende software. Wanneer je zelf een website bouwt in een systeem dat niet echt Google-vriendelijk is, of waarbij je een aantal technische mogelijkheden ontbreekt om je inhoud te kunnen presenteren volgens de richtlijnen van Google, dan sta je nergens. Dan heb je hoogstens een mooie website welke niet gevonden wordt in Google.

Besteed daarom je website en je SEO uit. Wij ontzorgen jou op dat vlak. We hebben jarenlange ervaring en de website welke we voor jouw onderneming bouwen bevat heel wat o zo noodzakelijke zaken onder de motorkap welke bij veel websites ontbreken. Besteed je tijd aan hetgeen waar jij goed in bent en laat ons doen waar wij goed in zijn.

10. SEO genereert consistente leads

Meer dan 75% gaat nooit verder kijken dan pagina 1 van de zoekresultaten. En de eerste plaats in Google levert 33% van de kliks op. Dat betekent dat, wanneer je SEO in orde is, en je op de eerste plaats in Google staat met trefwoorden die voor jouw onderneming belangrijk zijn, je een continue stroom aan leads krijgt.

Vaak krijg ik van klanten te horen dat zij de vele aanvragen niet meer tijdig kunnen verwerken. Dat is een luxeprobleem, voortvloeiend uit hun topposities in Google. Het geeft me steeds een warm gevoel om klanten te zien groeien, van eenmanszaak naar een succesvolle onderneming.

11. SEO maakt het gemakkelijk om deze leads te converteren

In tegenstelling tot andere vormen van marketing, waarbij je je diensten en producten vaak ongevraagd aan bezoekers voorschotelt, bereik je met SEO die potentiële klanten welke actief zelf op zoek zijn naar de producten of diensten welke jij aanbied. Het zijn de meest warme prospects welke je kan hebben. Doordat de bezoeker tijdens zijn zoektocht op de juiste, waardevolle inhoud van jouw website is gestoten, is het heel gemakkelijk om de verkoop te sluiten. Ik hoor van mijn klanten dat ze vaak bezoekers in de showroom over de vloer krijgen welke door de website eigenlijk al overtuigd zijn van hun  producten of diensten. Het sluiten van de deal met deze potentiële klanten is vaak nog slechts een formaliteit.

12. Het verbeteren van je SEO zorgt ook voor een betere ervaring bij de bezoeker van je website

Sinds de Humingbird update van Google is een goede gebruikerservaring belangrijk geworden. Door je SEO en je website in orde te hebben en de richtlijnen van Google te volgen, verhoog je zowel je posities bij Google als de gebruikerservaring. Doordat de potentiële klant meteen kwalitatieve en relevant inhoud vindt op je website heeft hij ook de meteen de juiste informatie om een beslissing te nemen over zijn mogelijke aankoop. Stop er nog de juiste Call-To-Action bij en de kans is groot dat je een nieuwe klant hebt.

13. SEO geeft je een voordeel tegenover je concurrentie

Voor een klein lokaal bedrijf kan concurrentie angstwekkend zijn. Je gaat dan ook alles uit de kast moeten halen om het beter te doen dan je concurrenten. Wanneer je website het goed doet in Google heb je meteen een grote stap voor op je concurrentie. Je zichtbaarheid is groter, de kwaliteit van je inhoud is beter en je geloofwaardigheid stijgt enorm. Je toont duidelijk je expertise aan je potentiële klanten.

14. SEO gaat nergens heen

Wanneer je naar interviews luistert met topmensen van Google en wanneer je de trends op de voet volgt, kom je tot dezelfde conclusie als wij: SEO is here, and it is here to stay!