Een zoekfunctie op je website of webshop met de kracht van Google, dankzij Apache Solr

di, 06/06/2017 - 15:01
Christian Pické
Solr zoekfunctie webshop

Bijna geen enkele zoektocht op internet kan er meer zonder Google. Google vormt tegenwoordig de basis voor een online zoektocht. Ook in je webshop een is het belangrijk om een degelijke zoekfunctie aan te bieden. Bezoekers nemen niet meer de moeite om door je webshop te klikken.  Door ze een goede zoekfunctie te bieden blijven bezoekers in de webshop en wordt het makkelijker om te converteren.

Wanneer je website veel pagina's en informatie bevat kan een krachtige zoekfunctie een grote meerwaarde betekenen voor de bezoeker. Zeker op een webshop maakt een goede zoekfunctie het verschil en wordt de potentiële klant optimaal geholpen.

Zoeken op een website of webshop is meestal niet zo eenvoudig. Mensen maken spellingsfouten in hun zoekopdracht of de exacte zoektermen welke de bezoeker gebruikt komen niet helemaal overeen met de teksten van jouw producten of webpagina's. Daarom is het belangrijk om te beschikken over een zoekfunctie welke de zoekopdracht interpreteert en toch zo relevant mogelijke zoekresultaten weergeeft.

Google zelf is al jarenlang in staat om zoekopdrachten te interpreteren en af te toetsen aan behoorlijk wat criteria en op die basis te beslissen welke zoekresultaten zullen worden weergegeven. Over een dergelijke zoekfunctie beschikken om interne zoekopdrachten af te handelen is voor de meeste websites en webshops niet weggelegd. Bij Seo Sites maken we echter gebruik van een Apache Solr zoekmachine. 

Uitgebreid zoeken op je webshop of website

De Apache Solr zoekfunctie laat toe om te zoeken op trefwoorden en trefzinnen. Daarbij gaat de zoekfunctie een beetje te werk zoals Google. De pagina's van je website of webshop worden door de Apache Solr server geïndexeerd. Dit gebeurt zo goed als in real time zodat nieuwe pagina's snel gekend zijn door de zoekfunctie. Combinaties van teksten en gebruik van wildcards worden herkend en door de zoekfunctie geïnterpreteerd.

Bij het intypen van een zoekopdracht wordt de functie Auto aanvullen ingeschakeld. Dit is een zeer grote hulp voor de websitebezoeker wanneer deze onzeker is over de juiste spelling. Zelfs zoekopdrachten met spellingsfouten levert relevante zoekresultaten op.

Een dergelijke zoekservice kost als externe dienst maandelijks behoorlijk wat geld. Wij hebben onze eigen beveiligde Solr-server opgezet welke het indexeren van de verschillende pagina's van jouw website voor zijn rekening neemt. Geavanceerde software zorgt er voor dat de zoekopdracht correct wordt uitgevoerd en dat de website of webshop relevante zoekresultaten weergeeft.

Enkele handige functionaliteiten van de Solr zoekfunctie

  • Solr is een grote verzameling van functionaliteiten die bij elkaar een zeer uitgebreide zoekfunctionaliteit vormen:
  • Realtime zoekresultaten: resultaten verschijnen terwijl de gebruiker typt.
  • Producten, inclusief afbeeldingen, zoeksuggesties, relevante en verwante zoekwoorden.
  • Faceted search: Een manier van zoeken en navigeren waarbij verschillende filters door de webshop eigenaar gekozen kunnen worden.
  • Automatische spellingscorrectie of suggestie op de zoekresultaten pagina.
  • Attributen kunnen per product geselecteerd worden.
  • Welke productkenmerken zwaarder moeten wegen in de zoekresultaten, bijvoorbeeld artikelnummer kan aangegeven worden. Producten van je eigen merk kan je bvb. bovenaan in de zoekresultaten weergeven.
  • De zoekresultaten kunnen in verschillende weergaven gebruikt worden.

Een krachtige zoekfunctie zonder snelheidsverlies

Solr draait op een aparte server. De webshop wordt hierdoor niet belast door het zoekverkeer dat Solr met zich meebrengt en zal de webshop niet vertragen.

Standaard ingebouwd in de websites en webshops van Seo Sites

De krachtige Solr zoekfunctie is vanaf nu standaard ingebouwd in de webshops welke door ons worden gemaakt. Op websites stellen we ze niet altijd standaard in. De meeste websites vragen immers niet direct een dergelijke krachtige interne zoekmachine. Wanneer we het nodig achten om de zoekfunctie ook op een gewone website te kunnen gebruiken (bvb. een website met veel pagina's, productdetails, blogs, ...) zullen we deze activeren.